BREEAM-NL Outstanding voor onze 26 CityHubs: wat betekent dat?

DHL eCommerce bouwt samen met vaste partners 26 spiksplinternieuwe CityHubs door heel Nederland, waarvan veel met Hercuton. Dat zijn slim geplaatste sorteercentra, van waaruit we met korte ritten in elektrische voertuigen snel en duurzaam bezorgen. We bouwen ze volgens de hoogste internationale duurzaamheidsnormen: BREEAM-NL Outstanding. Wat betekent dat, vraagt u zich misschien af. U bent niet de enige! Omdat we er trots op zijn, leggen we het graag uit. 

Wat is BREEAM-NL eigenlijk?
Duurzaam bouwen is een belangrijk middel tegen klimaatverandering. Maar wat draagt een gebouw nou écht bij? En hoe presteert het vergeleken met de rest? Daarvoor is het keurmerk BREEAM-NL bedoeld. BREEAM-gecertificeerde gebouwen belasten onze leefomgeving zo min mogelijk. En sommige – die met de hoogste score – beïnvloeden hun omgeving zelfs positief. Ze ondersteunen de natuur eromheen, wekken groene stroom op en zijn gezond voor de mensen die er wonen of werken.

Wereldwijd keurmerk in een Nederlands jasje
In zulke gebouwen willen we ons werk doen, daarom zijn onze 26 nieuwe CityHubs BREEAM-NL-gecertificeerd. Sterker nog, we gaan voor het hoogste niveau: Outstanding. BREEAM is een bekend en wereldwijd keurmerk dat onafhankelijk wordt gecontroleerd. BREEAM-NL is de Nederlandse variant ervan. Een gebouw met BREEAM-NL Outstanding voldoet dus aan de hoogste internationale duurzaamheidsstandaard. Ook onze nieuwe sorteercentra bouwen we volgens BREEAM-criteria, bijvoorbeeld in Zaltbommel en Dordrecht.

Met de CityHubs gaan we verder, veel verder zelfs, dan op dit moment verplicht is.
Matthijs van Rooy, Coördinator Duurzaamheid bij Hercuton

 

‘DHL eCommerce maakt de keuzes die er echt toe doen. Niet alleen op papier maar ook in het echt, qua materiaalgebruik, faciliteiten en investeringen’, vertelt Matthijs van Rooy, Coördinator Duurzaamheid bij Hercuton. Dat bedrijf gaat veel gecertificeerde CityHubs bouwen voor DHL eCommerce. ‘Met de CityHubs gaan we verder, veel verder zelfs, dan op dit moment verplicht is. Allemaal om de grootste duurzaamheidsimpact te maken.’

Dingen die je ziet...
Een BREEAM-certificaat is gebaseerd op duurzaamheid in brede zin. Het werkt als een optelsom, met zo’n zeventig onderdelen waarmee punten te verdienen zijn. Sommige dingen zijn direct zichtbaar – voor wie weet waar op gelet moet worden. Gaat de kraan vanzelf uit? Check. Springt het licht aan als je binnenkomt? Check. Wordt het afval gescheiden? Ook check. Stuk voor stuk concrete ingrepen die samen een groot verschil maken voor de milieu-impact. Ook de buitenkant telt mee: zo vindt u bijen- en vleermuizen of torenvalkkasten en bloemrijke bermen voor de insecten. Die zijn speciaal gericht op zeldzame of bedreigde soorten in de buurt, om ze zo te ondersteunen.


...en die je juist niet ziet
Maar de grootste impact zit verstopt in de muren en het dak van onze nieuwe CityHubs. Vanaf de eerste steen zijn ze erop gebouwd om verbruik tot een minimum te beperken. Dat betekent: goede isolatie, efficiënte verwarming en minimale verspilling van elektriciteit. Ruimtes waar niemand is, hoeven we niet continu warm te houden. Of te verlichten. Zonnepanelen wekken genoeg stroom op voor het hele gebouw – en nog wat extra, bijvoorbeeld voor elektrische auto’s. Slimme meters monitoren ons watergebruik, en waar mogelijk vullen we aan met regenwater. Op het gas zijn we niet eens aangesloten. Hoe zuiniger we zijn, hoe minder CO2 we uitstoten. 

Ook de gebruiker telt
Onze BREEAM-gecertificeerde gebouwen zijn ook gezond voor de mens. En dan vooral als je er dagelijks komt, zoals onze werknemers. Van veel ingrepen profiteren mens én milieu. Denk aan bereikbaarheid met de fiets of het openbaar vervoer: als we daardoor de auto laten staan, verlaagt dat onze uitstoot en bewegen we meer. Voor collega’s die van ver weg op de fiets komen, hebben we kleedkamers en kluisjes. Bovendien wordt in het kantoor en de hal extra geventileerd, omdat verse lucht belangrijk is voor iedereen die er komt werken.

Onze BREEAM-gecertificeerde gebouwen dragen bij aan de verduurzaming van ons netwerk en de pakketstromen die er doorheen gaan.
Branko Schuurman, Vice President International & Strategy bij DHL eCommerce

 

Een keurmerk om trots op te zijn
Verduurzaming van de samenleving en economie is hoognodig voor het behoud van onze aarde, en DHL eCommerce werkt daar hard aan. Maar vraagt dat per se om een BREEAM-certificaat? Het antwoord is simpel: ja, want het keurmerk geeft aan waar we staan. En dat is – met de hoogste score voor al onze 26 nieuwe CityHubs – iets om trots op te zijn. ‘Onze BREEAM-gecertificeerde gebouwen dragen bij aan de verduurzaming van ons netwerk en de pakketstromen die er doorheen gaan, maar ook voor iedereen die er werkt’, zegt Branko Schuurman, Vice President International & Strategy bij DHL eCommerce. ‘Alles wat wij doen heeft ermee te maken, al helemaal omdat er zóveel verschillende punten in het keurmerk zijn verwerkt. Het voegt dus echt veel toe aan onze duurzame bedrijfsvoering.’

Groen bouwen om groen te bezorgen
Bovendien past BREEAM-NL uitstekend binnen de GoGreen-strategie van DHL. We zijn een wereldwijde bezorger met een leidende rol in de energietransitie. Zo breiden we onze elektrische vloot in rap tempo uit: het is inmiddels de grootste van Nederland met bestelauto’s, bakwagens en StreetScooters, allemaal op stroom. Bij zo’n netwerk en zo’n missie hóren sorteercentra met een BREEAM-NL-certificaat. We reduceren onze voetafdruk maximaal, en compenseren wat we nog wel verbruiken. Daarmee bouwen we aan een betere toekomst, voor onszelf en onze wereld.

 

Mis geen update, meld u aan voor onze nieuwsbrief. Aanmelden